Pagina's

vrijdag 11 april 2014

Afscheid

Ik wilde een logje maken over de Bee Gees.
Zenderaanbieder Ziggo zend in de maand april via tv-station 192 TV de top 100 van de 60's, de top 100 van de 70's én de top 100 van de 80’s uit.
De Bee Gees kwamen voorbij en dat bracht allerlei herinneringen naar boven. Vooral 'How Deep Is Your Love' is nog steeds een heerlijk nummer om naar te luisteren.

Terwijl ik dat logje aan het schrijven was, ging de telefoon. Oudste broer helemaal overstuur.
Het ging niet goed met (stief)vader.
Een paar logjes terug terug meldde ik dat hij opgenomen moest worden in het ziekenhuis met een klaplong, zo bleek uit röntgenfoto’s. Ongeveer een week nadien mocht hij naar huis om aan zijn herstel te beginnen.
Maar dat herstel ging niet voorspoedig. Afgelopen dinsdag werd hij per ambulance afgevoerd vanwege hevige benauwdheid. De dag daarop werden zijn longen leeggezogen en leek het iets beter te gaan. Daarnaast besloot de longarts om (stief)vader door de scan te halen voor longfoto’s. Op deze longfoto’s was duidelijk te zien dat (stief)vader lijdt aan longkanker in een vergevorderd stadium …

Voor bestraling of chemotherapie komt hij niet meer in aanmerking omdat hij lichamelijk te zwak is, hij weegt nog maar 50 kg.
Voor zichzelf heeft hij besloten dat hij zijn laatste tijd in huiselijke kring wil doorbrengen.
Het ziekenhuisbed en de zuurstoftanks zijn vandaag in het ouderlijk huis gebracht en (stief)vader is per ambulance thuisgekomen.
De thuiszorg komt dagelijks aan zijn bed. Als de pijn te heftig wordt krijgt (stief)vader morfine toegediend. Als hij echt snel achteruit gaat, krijgt hij 24-uurs verzorging.

De angst en de onrust die ik bij (stief)vader en moeder bemerkte, heeft plaats gemaakt voor berusting. Stiefvader heeft een christelijke achtergrond en is er heilig van overtuigd dat hij ergens daarboven een mooi plekje krijgt.
Zijn grootste zorg is dat moeder alleen achterblijft en zichzelf niet kan redden. Aan ons de taak hem ervan te overtuigen dat zij in goede handen is.
We weten niet precies hoeveel tijd (stief)vader nog heeft, hij en moeder gaan zijn laatste levensfase intens met elkaar doorbrengen. Daarbij zal ook zijn afscheid worden besproken.
Vrienden, familie, buren en kennissen willen de komende periode allemaal afscheid komen nemen, daar zal hij nog druk mee zijn. Moeder ziet erop toe dat het niet teveel wordt.

Het verdriet is groot. Soms lijkt iets zo ver weg en nu is het zo dichtbij ...

20 opmerkingen:

 1. Sterkte met wat er allemaal komen gaat. Het is niet niets zo'n diagnose.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Dat is triest nieuws, wat erg. Ik vind het wel heel bewonderingswaardig van hem hoe hij er mee omgaat, zo'n diagnose krijgen als je denkt dat je toch aan de beterhand bent, dat moet echt heel zwaar zijn.
  Ik wens jou en je familie veel sterkte Desire.
  groetjes, Vanessa

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Wat erg! Jullie leven staat dan ineens op z'n kop. Wat is het toch een verraderlijke en onvoorspelbare ziekte. Fijn dat hij thuis is en dat jullie hem, wat jouw moeder betreft, kunnen geruststellen. Sterkte allemaal!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Wat een schrik.... sterkte voor jou, hem, de familie... Op zo'n moment is het toch wel fijn dat je echt gelovig bent en (los daarvan?!) dat je berusting hebt.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Veel sterkte voor jullie allemaal , afscheid nemen hoort bij het leven maar dat besef je pas echt goed als het ineens dicht bij je staat

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Wat een vreselijk nieuws, als een donderslag bij heldere hemel...zo onverwacht. Ik wens jullie allen veel sterkte toe, dat je (stief)pa van erge pijn mag gespaard blijven en dat jullie in alle rust en waardig afscheid kunnen nemen.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. sterkte daar voor iedereen. zo'n laatste levensfase is zo ingrijpend ook voor iedereen er omheen.. hopelijk kunnen jullie elkaar goed steunen en (stief)vader overtuigen dat er na zijn heengaan gezorgd zal worden voor zijn vrouw!

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Heel veel sterkte. Dat de tijd die jullie gezamenlijk met elkaar mogen doorbrengen, nog een hoop liefde en warmte mogen brengen. En dat jullie steun bij elkaar mogen vinden.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Ik heb dit recent zelf meegemaakt en ik kan alleen maar aanraden breng elke vrije minuut samen door, maak het afscheid mooi en waardig en laat je bonuspapa niet meer afzien dan nodig, heel veel sterkt met dit proces en laat je verdriet toe,....

  BeantwoordenVerwijderen
 10. pffffffffffffffff, zo'n mooi nummertje van the Bee Gees kan dit niet goedmaken hé...
  Ik wens jullie allen heel veel sterkte toe!

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Sterkte in deze moeilijke tijden en hopen dat het lijden er niet te groot zal wezen.

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Ha een logje over de Beegees dacht ik....
  Wat vreselijk Desire! Jullie gaan een nare tijd tegemoet.
  Ik wens jullie en vooral je lieve stiefpa heel veel sterkte toe!

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Heel veel sterkte, Desire, voor je (stief)vader, moeder en jullie zelf. Zoals hierboven al beschreven, de momenten die nu nog resten moeten de meest intense worden voor iedereen in jullie omgeving. Zodat de mooiste herinneringen overblijven.

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Ach, wat verdrietig... Heel veel sterkte. Dit zijn zware tijden. Uit ervaring (met mijn broer) weet ik dat de mooie gesprekken die je in deze tijd kunt hebben een enorme troost kunnen geven voor alle partijen maar hoe dan ook: verdrietig blijft het. Het is en blijft een rotziekte.

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Leef met jullie mee :( heel veel sterkte en kracht ..en misschien nog wat mooie herinneringen maken als dat kan Xxx

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Oh, wat triest, zeg. Hoe snel kan zoiets ineens gaan. De komende tijd zal zwaar voor jou en je familie zijn. Veel sterkte dus! X

  BeantwoordenVerwijderen
 17. Na zo'n telefoontje ben je er inderdaad helemaal af. Veel sterkte voor de komende tijd.

  BeantwoordenVerwijderen
 18. Triest, dit soort berichten. Zelf geloof ik niet maar vind het mooi als iemand daar zijn kracht uit kan halen...
  Sterkte in deze zware tijden...

  BeantwoordenVerwijderen
 19. Dit zou zomaar eens de moeilijkste tijd van je leven kunnen zijn/worden. Een dierbare verliezen is altijd hard, maar iemand zien aftakelen en lijden komt dubbel zo hard aan. Ik hoop dat je (stief)vader zonder pijn rustig aan zijn laatste reis kan beginnen.
  Na dit telefoontje kunnen de Bee Gees je gestolen worden...
  Sterkte en liefs,
  Kakel

  BeantwoordenVerwijderen
 20. Dit zijn vreselijke tijden. De natuurlijk heeft het vreemd geregeld dat mensen door dit lijden heen moeten. Vreemd en oneerlijk, zo zou het niet moeten gaan in het leven. Ik wens jullie alleen heel veel sterkte de komende tijd. Liefs,

  BeantwoordenVerwijderen